Home » Nieuws » Nog te veel slapende senioren op de energiemarkt

Nog te veel slapende senioren op de energiemarkt


Er zijn nog te veel ouderen die niet actief op zoek gaan naar goedkopere energietarieven. Nochtans kunnen die mensen jaarlijks tot meer dan 500 euro besparen als ze voor een andere elektriciteits- en aardgasleverancier kiezen. 

"Er zijn vorig jaar een recordaantal mensen van energieleverancier veranderd, maar we merken dat er ook groepen zijn die achterblijven", zegt minister Van de Bossche. "Zo zien we dat de senioren nog aarzelen." Via de V-test van energieregulator VREG kunnen consumenten nochtans vrij eenvoudig online nagaan welk energiecontract voor hen het voordeligst is. "Maar de V-test vormt nog altijd een drempel voor de senioren, onder meer omdat ze minder vertrouwd zijn met het internet", aldus Van den Bossche. "Ook blijken veel senioren onnodig te vrezen voor de administratieve afhandeling van een overstap."

Nochtans kan het vergelijken van energieprijzen een duidelijke besparing opleveren. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik bedraagt het verschil tussen de duurste en goedkoopste prijs immers 511 euro (aardgas en elektriciteit samen), volgens de tarieven van de maand september. Vanaf dinsdag 10 september wordt een campagne gelanceerd die ouderen ertoe moet aanzetten om zelf of samen met hun kinderen via internet de V-test te doen. Ouderen die geen internet hebben, worden aangespoord de vergelijking telefonisch te laten gebeuren, via het gratis nummer 1700.

Vorig jaar zijn in Vlaanderen in totaal 896.155 mensen van energieleverancier veranderd, zo blijkt uit cijfers van de VREG. Dat ging toen al om een record, maar de cijfers van 2012 worden voorlopig nog overtroffen door die van 2013. Zo werd er op de elektriciteitsmarkt al 382.354 keer van leverancier veranderd tijdens de eerste acht maanden van dit jaar. Dat is een stijging met 16 procent in vergelijking met 2012, toen er tot en met augustus 329.803 keer werd geswitcht. Wel blijkt uit de cijfers dat de toename vooral te danken is aan het erg hoge aantal leverancierswissels in januari (103.853 in 2013, tegenover 51.893 in 2012). De voorbije drie maanden lag het aantal wissels onder het niveau van 2012.

Het aantal consumenten dat van gasleverancier veranderde, nam tijdens de eerste acht maanden van dit jaar dan weer met 22 procent toe: van 221.622 tot 271.027. Ook hier is de maand januari in grote mate verantwoordelijk voor die toename (79.215 wissels in januari 2013, tegenover 24.823 in 2012). Een sluitende verklaring voor die hoge piek in januari kan niet worden gegeven. "Wellicht heeft het wel te maken met de campagne die de federale overheid in september 2012 voerde, om consumenten aan te zetten tot het maken van een prijsvergelijking", zegt Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de VREG. "We vermoeden dat veel van die mensen toen een contract hebben gesloten dat pas in januari is ingegaan."

Bron: de Morgen

Lees meer Nieuws